Het onderhouden van een pannendak is een essentieel onderdeel van het behouden van de waarde en veiligheid van uw huis. Vooral in de winter, met toenemende regen en wind, worden pannendaken zwaar belast. In dit artikel leert je waarom regelmatig onderhoud zo belangrijk is, welke stappen je zelf kunt ondernemen en wanneer het tijd is om een dakdekker in te schakelen.

Waarom is pannendak onderhoud belangrijk?

Een goed onderhouden pannendak beschermt jouw woning niet alleen tegen weersinvloeden, maar verlengt ook de levensduur van het dak aanzienlijk. Regelmatig onderhoud kan lekkages voorkomen, zorgt voor een goede isolatie en houdt de dakconstructie stevig. Veel mensen wachten tot er problemen ontstaan, maar een proactieve aanpak voorkomt onverwachte kosten.


Wanneer moet u onderhoud uitvoeren?

Pannendaken zijn vooral kwetsbaar tijdens de herfst en winter. Het is daarom verstandig om het dak vóór deze seizoenen te laten inspecteren. Zo weet u zeker dat het dak bestand is tegen de kou en het vocht. Daarnaast kan voorjaarsonderhoud nuttig zijn om de conditie van het dak na de winter te controleren.


Stappen voor basisonderhoud die je zelf uit kunt voeren:

  • Reinigen van dakgoten en afvoerpijpen: zorg dat regenwater goed wat kan stromen en bladeren geen verstoppingen veroorzaken. Controleer de goot ook op eventuele "schilvers" van de dakpannen, dit is een teken dat de dakpannen aan het verslijten zijn.
  • Checken op losse of beschadigde dakpannen: vervang deze tijdig om lekkages te voorkomen. Heeft u geen reserve pannen meer? Wellicht heeft een buurman of buurvrouw nog wat dakpannen over.
  • Controleer op mos- en algengroei: mos houdt veel vocht vast en groeit makkelijk op ruwe, poreuze oppervlakken. Door constante vochtopname kunnen de dakpannen na loop van tijd beschadigen, wat uiteindelijk tot lekkages kan leiden. Probeer daarom altijd de grote mos- en algen plekken schoon te borstelen met een zachte borstel.


Wanneer schakel je een dakdekker in?

Hoewel er onderhoudsstappen zijn die je zelf uit kunt voeren, zijn er ook momenten waarop het inschakelen van een professional de juiste keuze is. Bij bijvoorbeeld scheuren of lekken, of twijfel over de staat van het dak, kan een dakdekker adviseren over de beste oplossingen.


Conclusie:

Pannendak onderhoud hoeft geen ingewikkelde taak te zijn, zolang je tijdig preventieve maatregelen neemt en een betrouwbare dakdekker in te schakelen wanneer dat nodig is. De tuin onderhouden jullie ook, toch? ;)

Een paar voorbeelden

Van links naar rechts: losliggende dakpan, gescheurde dakgoot, gebroken betonmortel onder de nokvorst.


Daklekkage op pannendak met vochtplekken en schade
12 november 2024
Lees waarom daklekkages een groot risico vormen voor je huis, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je snel de juiste stappen neemt om verdere schade te voorkomen.
Gids voor het vinden van een betrouwbare dakdekker voor pannendaken
26 juli 2024
Lees in deze blog hoe je de juiste dakdekker kiest voor jouw pannendak. We bespreken belangrijke aandachtspunten zoals vakmanschap, locatie en transparantie, zodat je zorgeloos jouw dakonderhoud of reparatie kunt laten uitvoeren en verzekerd bent van kwaliteit.